De groene wegen

Op het tracé van de ondertussen opgeheven spoorlijn tussen Chalon-sur-Saône en Macon loopt een heel interessante fietsroute, La Voie Verte (De groene weg). Bovendien zijn er langs de route 13 rondritten uitgestippeld die een aantrekkelijk gebied verkennen en door de verschillende wijndorpen lopen. Over het algemeen zijn de wegen slechts licht hellend. Het gebied is beschreven in een handig meertalig gidsje met kaarten, afstanden, hoogteverschillen en toepasselijke informatie.

Het is verkrijgbaar bij: Comité Départemental du Tourisme, Maison de la Saône-et-Loire, 389 Avenue De Lattre de Tassigny, 71000 Mâcon. Telefoon: 0033 385 210 220, fax: 0033 385 389 436.

La voie verte van Givry naar Cluny

De proloog in Givry begint met een wandeling door het dorp dat dateert uit de Gallo-Romeinse tijd. Er is een verscheidenheid aan architectuur uit de geschiedenis. Uiteraard mag een (proef)bezoekje aan een van de diverse wijnboerderijen niet ontbreken. De route loopt langs Buxy, Saules, Savigny sur Grosne, Taizé en Cluny.

Rondrit 1 (1.30 uur) – 15km

Van het dorpsplein naar het hart van het wijnland Hier maakt men kennis met de mooie wijngebieden van Givry, met bijzondere architectuur zoals de kerk en het gemeentehuis, fonteinen, wasplaatsen en landhuizen. Saint Désert heeft een 14e eeuwse kerk. Rosey is bekend door een 18e eeuws kasteel en een uniek washuis en in Granges, dat dateert uit de 6e eeuw, is een zeer oude boerderij die in de loop van tijd een heel interessant complex is geworden.

Rondrit 2 (2.50 uur) – 28 km 

De belangrijke oorden van de Côte Chalonnaise Deze route gaat over geaccidenteerd terrein. Vanuit Givry en Cocloye komt men in het dorp Jambles met steil oplopende straatjes en het oudste huis van de regio. Vervolgens bereikt men Moroges, met het bekende dorpskasteel, Bissey-sous-Cruchaud, Rosey om via de Voie Verte weer in Givry aan te komen.

Rondrit 3 (2 uur) – 21 km

Zigzag door de bossen Dit traject begint in het typische wijndorp Buxy waar twee ronde verdedigingstorens overblijfsels van de vestingwerken zijn. Heel bijzonder zijn de openbare wasplaatsen waar de vrouwen voorheen de was deden. De geschiedenis van het dorp Granges dateert uit de 6e eeuw. Door een bosgebied, waar de niethaastige fietser oog in oog komt met herten en eekhoorns, bereikt men Saint-Germain-les-Buxy om aansluitend langs het 15e eeuwse kasteel van Ponneau bij Jully-les-Buxy naar het beginpunt te rijden.

Rondrit 4 (2.40 uur) – 27 km

Tussen wijngaard en rivier In Saint-Boil begint de rondrit bij de 12e eeuwse Romaanse Kerk en loopt via de Voie Verte naar Jully Les Buxy , Ponneau met 15e eeuwse architectuur en Messey-sur-Grosne, aan de rivier de Grosne. Het 13e eeuwse kasteel is nog steeds bewoond. Vanaf La Chapelle de Bragny de rivier volgen tot Santilly dat bekend is vanwege de grote hoeveelheid vis in de rivier. De 12e eeuwse Romaanse kerk heeft een naaf in de vorm van een schip en het gebouw is aan alle zijden omringd door een kerkhof. Op weg naar het beginpunt passeert men het gehucht Etiveau, waar de bronnen zijn van de rivieren Goutteuse en Chaumois.

Rondrit 5 (2.30 uur) – 25 km

Tussen stenen en wijnstokken De route loopt vanuit Buxy via de Voie Verte tot aan Etiveau, buigt dan bergopwaarts af in noordwestelijke richting naar Saules dat wordt gedomineerd door de 18e eeuwse sfeer en de vele landhuizen. In Chenoves treft men de oudste wijnboerderijen aan van de hele regio. Dichtbij aan de rivieren Filletières en De Vallottes is een aangenaam recreatiegebied. Na Saint Vallerin komt men aan het hoogste punt in Montagny Les Buxy om af te dalen naar Buxy.

Rondrit 6 (3 uur) – 29 km

Omsloten door rivieren De ‘Bergetappe’ vangt aan na een wandeling door de middeleeuwse straatjes van Saint-Gengoux-leNational en volgt De Voie Verte tot Etiveau en gaat omhoog naar het dorp Culles les Roches waar miljoenen jaren oude rotsformaties een paradijs voor geologen worden genoemd. Fley aan de voet van de Mont Bouzou ligt aan een oude Romeinse Heirweg van Mâcon naar Autun. Bij Germagny stijgt de weg naar Bissy sur Fley en La Rochette. Vervolgens begint de afdaling naar het aanvangspunt.

Rondrit 7 (1.20 uur) – 7 km

Op bezoek bij de pottenbakkers Vanuit Saint-Gengoux-le-National gaat de vrij makkelijke tocht via de Voie Verte naar Sercy waar na een bocht in de weg een indrukwekkend kasteel in zicht komt en vervolgt naar het gehucht SaintForgeul met in het centrum een serie zeer mooi gerestaureerde huizen. Na Santilly en Etiveau komt men via de Voie verte weer in Saint-Gengoux-le-National.

Rondrit 8 (2.20uur) – 23 km

Klokken van Chapaize Beginpunt Cormatin wordt gedomineerd door een indrukwekkend kasteel in Lodewijk XIII stijl. Hierna gaat de route via de Voie Verte naar Sercy en de kastelen van Bresse-sur-Grosne. Champagny-sousUxelles is bekend voor de steengroeven. De duizend jaar oude kerk van de Dames van Lancharre in Chapaize is een bezoek ten volle waard. Het kleine dorpje Bissy-sous-Uxelles is een goede reden om even de benen te strekken om de verscheidenheid aan gevels te bewonderen. Cormatin bezit een prachtig kasteel met interieurs in Lodewijk XIII stijl.

Rondrit 9 (2.30uur) – 26 km

De narcissen route Vanuit het middeleeuwse centrum van Saint-Gengoux-le-National bereikt men via de Voie Verte en het groene landschap van Savigny-sur-Grosne de architectonische bezienswaardigheden van Bonnay. De smalle straatjes in Curtil-sous-Burnand gaan in alle richtingen maar brengen de bezoekers naar de Romaanse kerk van Saint-Pierre waarvan de sleutel verkrijgbaar is in het café ernaast. Na enig zoeken komt men bij het dorp Burnand en na een bezoekje aan de kleine 11e eeuwse kapel met mooie wandschilderingen en aan de verfrissende fontein wordt de tocht naar het beginpunt aangevat.

Rondrit 10 (1.30 uur) + 10 bis (3.10uur) – 15 of 31 km

De indrukwekkende kasteelinterieurs. De korte route vanuit Cormatin heeft niet veel hellingen maar het aansluitende deel heeft een paar ‘colletjes’. Nadat u in Cormatin in de kerk het olieverfpaneel van de Vlaamse schilder Hans Memling heeft bewonderd, neemt u de Voie Verte naar het gehucht Chazelle dat een mooi uitzicht biedt over de vallei en vervolgens komt u langs Nazilly en Lys in Chapaize met de bijzonder hoge klokkentoren. Na een wandelingetje in Bissy-sous-Uxelles wordt Cormatin bereikt. Voor het langere traject gaat men met de klok mee naar Chapaize via Lys, Chissy-les-Macon naar Blanot, een attractief dorp, met een 80 meter diepe grot en verschillende andere bezienswaardigheden.

Rondrit 11 (2.30 uur) – 26 km

Wasplaatsen in een Romeinse ‘Tuin’ Vanuit Cormatin en vervolgens over de Voie Verte langs Malay aan de rivier de Grosne komt men in het historisch aantrekkelijke dorp Bonnay met gebouwen uit de Romaanse periode. Cortevaix ligt verscholen achter een steile rotsformatie en heeft enkele interessante voorwerpen zoals een hydraulische installatie uit de 19e eeuw. Flagy beschikt sinds 150 jaar over een eigen watertoevoersysteem naar het dorp. Massilly staat bekend als dorp van steenhouwers en timmerlieden wat blijkt uit de elegante fontein en het smaakvolle washuis.

Rondrit 12 +12 bis (3.10 of 4.40 uur) – 31 of 47 km

Spirituele grandeur Startpunt Cluny herinnert aan Frankrijks rijke geschiedenis zoals de Romaanse architectuur. Ook de Gothiek is alom aanwezig. Een sprekend voorbeeld hiervan is de kerk de Notre-Dame. De Nationale Stoeterij en de Manege zijn een bezoek ten volle waard. De fietsroute loopt van Cluny langs Varanges langzaam omhoog tot aan Cortambert op de top van de heuvel waar het Boutavent Kasteel staat. Vanaf Bray vanwaar men een prachtig overzicht heeft over de vallei met hier en daar wat ‘Madurodam’ huisjes, daalt de rijweg enigszins tot Lys en Chissey-le-Mâcon, met de Kerk uit de 12e eeuw die eigenlijk verkeerd staat want het koor loopt oost-west. Het enige fietsmuseum van Frankrijk staat in Cormatin. Er zijn 120 modellen die de hele evolutie van het rijwiel sinds het eind van de 19e eeuw uitbeelden. Er is ook een grote collectie van toebehoren en affiches, kalenders, spelletjes, postzegels, advertenties enz. van ongeveer 4000 objecten in het museum aanwezig. Via de Voie verte komt het beginpunt weer in zicht. Als men route 12 bis toevoegt komt men in het mooie dorp Blanot.

Rondrit 13 (4.30 uur) – 45 km

Over heuvels en dalen door het land van Charolais Na het verlaten van Saint Gengoux-le-National voert de Voie verte naar Savigny-sur-Grosne, Bonnay, Besanceuil en de bossen van Sailly door een gevarieerd en heuvelachtig landschap. Passey heeft zijn 19e eeuwse charme behouden. In de 16e eeuw was het de zetel van de heren die het omringende land in bezit hadden. De vier bronnen in de gemeente zijn gerestaureerd en behouden voor het nageslacht. Midden in het dorp is een picknick plaats op het belangrijkste plein genaamd Place de la Bascule. Ook aan de oever van de rivier is het goed toeven. Een voetpad van ongeveer een kilometer leidt naar de wasplaats uit 1851. Signy-le-Châtel ziet er al van ver attractief uit. Vanaf het dorp heeft men een boeiend gezicht op de vallei van de rivier de Guye. De 12e eeuwse Saint-Nicolas kerk is een restant van het Benedictijner klooster. Aansluitend passeert men SaintHuruge, Burzy, Curtil-sous-Burnand, Burnand om de tocht in Saint-Gengoux-le-National te besluiten op een terrasje, met een mooi glas Bourgogne en een stukje geitenkaas uit de streek.

De dertien sportieve fietsuitstappen download je hier.