Oenologie van de streek

Er wordt heel wat geschreven over Bourgondische wijnen, maar de beste manier om een idee van het rijke aanbod te krijgen, is zelf op stap te gaan. Wij deden jullie dit voor en lieten onze smaakpapillen de rest doen. Vanuit Maison Bel Air zijn er tal van wijnhuizen die vrij te bezoeken zijn.

Côte Chalonnaise

Je bevindt je in een streek, de côte Chalonnaise, met uitstekende wijnen die (gelukkig) nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Qua wijnstijl sluit de streek aan bij de Côte d’Or maar de wijnen zijn er een stuk goedkoper. Laat mij je dus meenemen op een (eigenzinnige) reis door dit wijngebied.

Vanuit Saint-Laurent rijd je richting Buxy en je komt dadelijk in de appellation Montagny. Montagny’s behoren tot de witte wijnen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van de Bourgogne. De Premier Crus hebben een krachtige geur van fruit en noten. Jong hebben ze een lichtgele kleur met groene tinten. Bij het ouder worden evolueren ze naar een goudgele kleur zoals de Meursaults. Montagny produceert alleen witte wijnen.

Givry

Noordwaarts is de volgende appellation Givry met witte en rode wijnen Givry’s stevige witte wijnen zijn levendig en verleidelijk. Ze hebben in de smaak en geur rijp wit fruit, bloemen, boter en noten. Echte gastronomische wijnen voor het betere, “Bourgondische” leven. De rode wijnen zijn elegant en hebben een kersachtige fruitigheid. In stijl leunen ze dicht aan bij een Volnay. Ze kunnen gemakkelijk 6 tot 9 jaar bewaard worden. Bij het ouder worden krijgen ze een kruidige en aardse toets.

Mercurey

De volgende appellation is Mercurey. (veel rood, een beetje wit). De rode Mercurey is dieprood met granaatappeltoetsen. Hij heeft een aroma van rood fruit, een ronde smaak en redelijk wat tannine. In de neus komen veel fruit, vanille en verschillende mineralen naar boven. Moet binnen de 10 jaar gedronken worden.

Rully

Verder noordwaarts komt u in Rully. (veel wit, een beetje rood) De witte wijnen lijken op de Montagny’s maar zijn kruidiger en hebben een typische smaak van getoast brood en wat exotisch fruit (perzik, ananas). In Rully vind je ook de beste Crémant de Bourgogne. Deze schuimwijn wordt gemaakt volgens de méthode champenoise met de Chardonnay, aligoté of pinot noir druif en is een goed alternatief voor Champagne of schuimwijnen à la Bernard Bazar.

Bouzeron

Bouzeron maakt van de bescheiden aligotédruif een goede wijn. De wijn is soepel met een vanilletoets en moet jong gedronken worden. Grote promotor van de betere aligoté is het domein Chanzy in het centrum van Bouzeron. Nu komen we in het gebied van de Côte d’Or met de grote Bourgondische klassiekers. Het zuidelijk deel van dit gebied is de Côte de Beaune, het noordelijk de Côte de Nuits. Fantastische wijnen, zowel wit als rood, maar de top crus zijn alleen weggelegd voor de kapitaalkrachtigen dezer aarde… We vonden toch een lekkere en betaalbare Saint-Aubin (wit),een iets minder bekende buur van de grote appellations Chassagne- en Puligny-Montrachet

Meursault

We eindigen onze tocht noordwaarts in Meursault.(wit, een beetje rood) Deze wijn van superlatieven is helaas ook duur. Witte Meursaults hebben een mineralige neus met keien en botertoets. In de mond hazelnoten, marsepein en een zilte toets. Volkomen droog.

Mâconnais

Vanuit Saint-Laurent kan je natuurlijk ook naar het zuiden, naar de Mâconnais. De interessantste appellations zijn de Mâcon-villages, Pouilly-Fuissé en Saint-Véran.

Net tegenover de toegangspoort van het kasteel van Cormatin vind je een winkel met Bourgondische specialiteiten (Marché Couvert). De eigenaar heeft ook een goede smaak wat wijn betreft. Je vindt er o.a. een lekkere en zeer frisse Macôn-villages Cruzille (Domaine de L’ Echelette, La Chapelle-sousBrancion). Verder naar het zuiden kom je in Pouilly-Fuissé, de witte klassewijn van de Mâconnais gemaakt van de Chardonnaydruif.

Saint-Véran

We eindigen onze wijntocht in de appellation Saint-Véran. Saint-Véran was naast Pouilly-Fuissé de enige gemeente in de Mâconnais met een eigen AOC. De ondergrond van de wijngaarden bestaat uit dezelfde Jura-kalkformaties die zo kenmerkend is voor de Côte d’Or. Juist door deze specifieke ondergrond bereikt de Chardonnay prachtige kwaliteiten. De druiven worden modern gevinifieerd en op edelstaal gelagerd. De Saint-Véran heeft een bewaarpotentieel van 2 tot 4 jaar. Deze witte wijn met gemeente-appellation is licht, elegant en toch fruitig en past perfect bij een visvoorgerecht.